EGO

személyes weblapom

Csokoládé felolvasztása

Az olvasztott csokoládé elég trükkös. Hogy ne kelljen melegíteni és ne legyen csomós, tegye az összetört csokidarabokat egy kevés forró kávéba és hagyja elolvadni. Az ízek jól harmonizálnak, akár torta, akár csokihab kerül az asztalra.

Hal pucolása

Hogy a hal pucolásakor a pikkelyek ne borítsák be az egész konyhát, mártsa a halat egy percre forrásban lévő vízbe. Ezután a pikkelyek könnyedén eltávolíthatók.

Saslik és grillételek fűszerezése

Ha jobb ízt szeretne adni a sasliknak és a grillezett húsoknak vagy halnak, dobjon néhány szárított fűszert, pl. édesköményt, kakukkfüvet, csombort, babérlevelet vagy szőlőhajtást a faszénre. Ezek kellemes aromát árasztanak, amely behatol a húsba is.

Rizs

Rizs főzésekor, a szemek összetapadásának megakadályozására, adjon egy pár csepp citromlevet a vízhez.

Rántott csirke sütése

A rántott csirke akkor sikerül a legjobban, ha a csirkét és a panírt is nagyon hidegen tartja. Sütés előtt a bepanírozott csirkedarabokat tegye vissza egy órára a hűtőbe.

Fagyasztott hal főzése

A mélyhűtött halat tejben olvassza ki. A tej magába szívja a fagyott ízt és friss zamatot ad a húsnak.

Szaftos sült csirke

Hogy a sütőben sütött csirke szaftos maradjon, tegyen egy evőkanálnyi krémsajtot a belsejébe.

Serpenyőben sült hal

Hogy a hal ne ragadjon le a serpenyőben, adjon egy kis sót a sütéshez használt olajhoz.

Tartósítószerek nélkül is lehet!

Bár a legelterjedtebb tartósítószernek továbbra is a benzoesav számít ma Magyarországon, egyre többen térnek át más megoldásokra, hiszen gyakori, hogy az így tartósított készítmények allergiás tüneteket okoznak. Az egyik legősibb megoldás a cukor vagy méz - főzelékfélék és savanyúságok esetében étolaj vagy só - használata, de (például az előbbi anyagok relatíve magas energiaszintje miatt) a dunsztolás tűnik a legjobb útnak.

Legyen dunsztja!

A dunsztolás lényege a hőkezelés: magas hőmérsékleten ugyanis elpusztulnak a romlásért felelős mikroorganizmusok. Mivel az úgynevezett szárazdunsztolási eljárás több napot is igénybe vehet, célszerűbb a nedves változatot választani: ekkor tulajdonképpen zárt üvegben főzzük meg a kompótot. A kulcskérdés ilyenkor az, hogy mennyi ideig hagyjuk az üvegeket főni (érdemes egy rácsot tenni a lábasba, s csak erre helyezni a befőtteket, nehogy az üveg elpattanjon): egy átlagos egykilós konzerv esetében fél óra ajánlott, de minél sűrűbb, illetve nagyobb a télirevaló, annál hosszabb ideig tart, míg az étel minden része eléri a kívánatos minimális hőmérsékletet - azaz a 90 Celsius fokot.

A meggyes töltelék

A kimagozott, lecsepgetetett (jól kinyomkodott) meggyet (kb. 40 dkg) ~ 15 dkg darált dióval, ~ 7 dkg kristály cukorral, 1 evőkanál zsemlemorzsával és kb. 1 mokkáskanálnyi fahéjjal előzetesen alaposan elkevert eleggyel kevertem el.

A máktöltelék

30 dkg mákot 10 dkg kristálycukorral elkevertem, majd így vegyesen kávédarálóval finomra daráltam. Kb. fél dl liter tejjel elkevertem, majd állandó kevergetés közben felfőztem. Kicsit vesztett a folyékonyságából, de vigyáztam, hogy ne égjen el.

Mindkét tölteléket az alábbi módon göngyöltem az előre vásárol réteslapokra. A réteslapok kiszáradását meg kell akadályozni, mert különben nem lehet felgöngyölni, ezért mindent előre oda kell készíteni a feltekerés előtt, nem szabad teketóriázni!

A deszkára kihajtottam egy réteslapot, kenőtollal és étolajjal megkentem a tetejét, erre ráillesztettem még egy lapot, azt is megkentem olajjal, megszórtam egy evőkanálnyi zsemlemorzsával. A szélére rábajlódtam a tölteléket, majd elkezdtem feltekerni úgy, hogy a két szélét megpróbáltam befelé tartani, hogy majd sütés közben ne folyjon ki.

Nekem nem kellett a réteslap alá konyharuha, hogy azzal együtt hengergessem fel, de ha már a kiterítésnél úgy érzed, nem akar együttműködni a lap, akkor teríts alá egy tiszta konhyaruhát, azzal könnyedén fel tudod tekercselni, pláne, ha kicsit folyósabbra sikerült a töltelék.

A tepsit is megkentem olajjal és a tekercsek tetejét is, előmelegített sütőben 3-4 fokozato (receot szerint légkeveréses sütőben 170 C-on) 30 percig kell sütni. Még most a sütőben van, úgyhogy kimegyek megnézni, ha már szép boltirétesszínű a rétes, azaz halvány sárga, akkor kiveszem.







Weblap látogatottság számláló:

Mai: 40
Tegnapi: 27
Heti: 239
Havi: 285
Össz.: 205 210

Látogatottság növelés
Oldal: Konyha trükkök
EGO - © 2008 - 2024 - szemelyesweblapom.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »