EGO

személyes weblapom


http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/konyha-haztartas_receptek/2768/retes_receptek


http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/konyha-haztartas_receptek/10060/harom_retesrecept_lusta_haziasszonyoknak


A rétes jellegzetesen magyar tészta. Készítése munkaigényes, elkapkodni nem lehet, nélkülözhetetlen hozzá a sikérdús száraz liszt, és nem utolsósorban bizonyos gyakorlat. Ne használjunk friss őrlésű lisztet, mert nem nyúlik jól (az azévi búzából őrölt liszt rendszerint augusztusban kerül az üzletekbe). Ha csak ilyen lisztünk van, azt a langyos sütőben szétterítve jól szárítsuk ki, mert csak a teljesen száraz, úgynevezett réteslisztből készült tésztát lehet jól kinyújtani.

Egyszerűbb és gyorsabb a készen kapható réteslapból megcsinálni a rétest. A lap vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy friss, puha legyen, és ha nem használjuk fel azonnal, akkor tegyük hidegre, hűtőszekrénybe. A kibontott csomagból egy réteslapot tegyünk jól kicsavart, nedves abroszra, igen bőségesen locsoljuk meg olvasztott zsírral, hintsük meg egy kevés zsemlemorzsával, tegyük rá a második lapot, ezt is zsírozzuk meg, szórjuk rá egy csíkban a tölteléket, az abrosz segítségével sodorjuk fel.

Amíg dolgozunk, a másik két lapot, amiből még egy rúd lesz, nedves ruhával takarjuk le, nehogy közben kiszáradjon. Mielőtt a tölteléket a tésztára tennénk, szórjunk alá zsemlemorzsát, darált diót vagy búzacsírát, a túró alá búzadarát, hogy a nedvességet felszívja.

A réteseket készíthetjük nemcsak felcsavarva, hanem úgy, hogy megfelelő nagyságú lapokkal kibéleljük a tepsit, a tölteléket ezekre simítjuk, majd réteslappal beborítjuk. Így könnyű, lepényszerű tésztát kapunk.

Különbözőképpen megtöltött, többrétegű rétesként zsírozott tésztából készült csomagocskákat forró olajban vagy zsírban süthetünk ki.

Süthetjük úgy is a rétest, hogy a megtöltött és felcsavart tésztát tepsibe tesszük, és kb. egy ujjnyi tejet öntünk rá. Forró sütőben addig sütjük, amíg a tej lefő róla és a tészta pirulni kezd. Az ilyen főve sült rétes főleg túrós, sajtos, vaníliás rizses, a sós töltelékek közül pedig gombás, sonkás, parajkrémes töltelékkel finom.

A réteseket mindig előmelegített, forró sütőben, gyorsan sütjük.

Rétestészták

Körülbelül 60 dkg réteslisztet egy tojással, 1 evőkanál ecettel (helyettesítheti savanykás fehérbor), diónyi zsírral és annyi langyos sós vízzel gyúrunk össze, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Az eleinte nagyon ragadós tésztát addig dolgozzuk, verjük a gyúródeszkához, amíg már sem a kezünkhöz, sem a deszkához nem tapad.

Ekkor két cipót formálunk belőle - vigyázzunk, hogy a cipókon semmi gyűrődés ne legyen, mert akkor nehéz a kinyújtásuk -, meglisztezzük, melegített lábossal a deszkán letakarjuk, és vagy 15 percig pihentetjük (nyáron nincs szükség melegített lábosra, elég, ha egy konyharuhával borítjuk le a tésztát ).

Egy nagyobb asztalt tiszta abrosszal letakarunk, az abroszt liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót kezünk között óvatosan kihúzgáljuk körülbelül tányér nagyságúra, azután az abrosz közepére tesszük, megkenjük olvasztott zsírral, és körbemenve az asztal körül, lassan, óvatosan szép vékonyra kihúzzuk.

Az asztalról lelógó vastagabb széleket tenyerünkre felcsavarva leszedjük, újra összegyúrjuk, pihentetjük és kihúzzuk. A szélekkel foltozhatjuk meg a tésztát, ha kiszakad.

A papírvékonyra nyújtott tésztát egy kicsit szikkadni hagyjuk, majd olvasztott zsírral megfröcsköljük és ráhintjük egy csíkban a tölteléket. Az abrosz segítségével összecsavarjuk, a tetejét is megkenjük zsírral, és kizsírozott tepsiben szép barnáspirosra sütjük.

Mákos rétes

Negyed kg darált mákot leforrázunk 1,5 dl sűrű sziruppal, jól elkeverjük, ízesítjük reszelt citromhéjjal, 1-2 hámozott, reszelt almát keverünk bele és fél maréknyi tisztított, félbevágott mazsolát. A kihűlt tölteléket egy csíkban zsírral megkent, morzsával megszórt réteslapra tesszük, a tésztát felsodorjuk és megsütjük. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.

Almás rétes

A réteslapot zsírral meglocsoljuk, megszórjuk zsemlemorzsával (ezt esetleg búzacsírával keverjük) tenyérnyi széles csíkban ráhintünk darált diót (ezt is pótolhatjuk búzacsírával), és erre teszünk körülbelül 70 dkg hámozott, reszelt és kicsavart almát. Megszórjuk cukorral (ízlés szerint, hozzávetőleg 15 dkg kell hozzá), esetleg meghintjük tisztított mazsolával, és az abrosz segítségével felsodorjuk. Kizsírozott tepsiben, a rétes tetejét is megkenve, szép pirosra sütjük.

Cseresznyés és meggyes rétes

Egy csomag réteslaphoz 60-70 dkg cseresznye vagy meggy (esetleg vegyesen) szükséges. A gyümölcsöt kimagozzuk és szűrőbe téve jól lecsurgatjuk, ízlés szerint cukrozzuk, esetleg fahéjjal ízesítjük, s a réteslapokat ugyanúgy töltjük vele és sütjük, mint az almás töltelékkel.

Túrós rétes

Egy csomag réteslaphoz 40 dkg friss tehéntúrót áttörünk vagy húsdarálón megdarálunk. Két tojássárgáját kikeverünk 3 evőkanál tejföllel, 15-20 dkg porcukorral, majd összevegyítjük a tojások fehérjéből vert kemény habbal és túróval. Ha a túró túl nedves, tegyünk bele 1-2 kanálka búzadarát vagy búzacsírát. Finomabb lesz a túrótöltelék, ha 5 dkg mazsolát szórunk bele. A többi réteshez hasonlóan sütjük. Ha elkészült, bőven hintsük meg vaníliás porcukorral.
-------------------------------------------------------------------------------------------

A meggyes töltelék

A kimagozott, lecsepgetetett (jól kinyomkodott) meggyet (kb. 40 dkg) ~ 15 dkg darált dióval, ~ 7 dkg kristály cukorral, 1 evőkanál zsemlemorzsával és kb. 1 mokkáskanálnyi fahéjjal előzetesen alaposan elkevert eleggyel kevertem el.

A máktöltelék

30 dkg mákot 10 dkg kristálycukorral elkevertem, majd így vegyesen kávédarálóval finomra daráltam. Kb. fél dl liter tejjel elkevertem, majd állandó kevergetés közben felfőztem. Kicsit vesztett a folyékonyságából, de vigyáztam, hogy ne égjen el.

Mindkét tölteléket az alábbi módon göngyöltem az előre vásárol réteslapokra. A réteslapok kiszáradását meg kell akadályozni, mert különben nem lehet felgöngyölni, ezért mindent előre oda kell készíteni a feltekerés előtt, nem szabad teketóriázni!

A deszkára kihajtottam egy réteslapot, kenőtollal és étolajjal megkentem a tetejét, erre ráillesztettem még egy lapot, azt is megkentem olajjal, megszórtam egy evőkanálnyi zsemlemorzsával. A szélére rábajlódtam a tölteléket, majd elkezdtem feltekerni úgy, hogy a két szélét megpróbáltam befelé tartani, hogy majd sütés közben ne folyjon ki.

Nekem nem kellett a réteslap alá konyharuha, hogy azzal együtt hengergessem fel, de ha már a kiterítésnél úgy érzed, nem akar együttműködni a lap, akkor teríts alá egy tiszta konhyaruhát, azzal könnyedén fel tudod tekercselni, pláne, ha kicsit folyósabbra sikerült a töltelék.

A tepsit is megkentem olajjal és a tekercsek tetejét is, előmelegített sütőben 3-4 fokozato (receot szerint légkeveréses sütőben 170 C-on) 30 percig kell sütni. Még most a sütőben van, úgyhogy kimegyek megnézni, ha már szép boltirétesszínű a rétes, azaz halvány sárga, akkor kiveszem.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 32
Tegnapi: 27
Heti: 231
Havi: 277
Össz.: 205 202

Látogatottság növelés
Oldal: Rétesek
EGO - © 2008 - 2024 - szemelyesweblapom.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »