EGO

személyes weblapom

http://kiprobaltrecik.extra.hu/

Videoreceptek:


http://www.fozniakarok.hu/adatbazis/receptek/lista.php?&label[type0][]=129

Fasírozott

FasírozottA fasírozott egy igazi jolly joker a házias ételek között. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, fogyasztható szendvicsként, salátával, savanyúsággal, vagy főzelékek mellé. Finom melegen, de hidegen is, sőt a mélyhűtés sem árt meg neki. Remek parti étel és természetesen a gyerekek egyik kedvence is!..


Hozzávalók:

  • 50 dkg (vegyes) darált hús
  • 2 zsemle
  • 2 tojás
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 lapos ek só
  • 1 tk mustár
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kk majoránna
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

  1. A zsemlét vízbe (vagy tejbe) beáztatjuk.
  2. Az apróra vágott hagymát és a préselt fokhagymát olajon megdinszteljük.
  3. A zsemléket kinyomjuk. Valamennyi hozzávalót alaposan összedolgozzuk, hogy homogén masszánk legyen. Vizes kézzel lapos korongokat (kb. 1,5-2 cm magas, 6-8 cm széles) készítünk a masszából, és zsemlemorzsában megforgatjuk.
  4. Forró olajban kisütjük (kb. 5-5 perc minden oldalon).

Tippek:

  • Fasírozottat készíthetünk tisztán sertés, marha, vagy pulyka daráltból is.
  • Aki nem fél az intenzívebb fokhagyma íztől, belekeverheti a préselt fokhagymát nyersen (akár 2 gerezdet) is, használhatunk továbbá csípős mustárt is. További házias ételek>>
  • A zsemle-hús arány ízlés szerint változhat (a fenti egy “zsemlésebb”, ezáltal kiadósabb változat). Sőt a zsemle ki is hagyható, a csupa hús érzésért. Nagyon ízletes az 1 db zsemle + 4 ek zabpehely kombináció is.
  • A tökéletes fasírozott se nem puha, se nem kemény. A masszába ne tegyünk zsemlemorzsát, mert ettől kemény lesz.
  • Gazdagíthatjuk a masszát apróra vágott zöldpetrezselyemmel, apróra vágott paprikával, durvára vágott dióval, aszalt gyümölccsel, főtt lencsével. A fasírozottakat meg is tölthetjük (pl. ecetes uborka, sajt, olívabogyó). 
  • Remek partner egy egészséges főzelék mellé!
  • Partikra, bulikra formáljunk kisebb, kb. 2-3 cm-es golyókat, majd szúrjuk fogpiszkálóra. Egyszerű parti falatok>>
Ha a hurka vékony, sütés elõtt mártsuk forró vízbe, majd lassan, fokozatosan melegítve süssük. A vastag hurkát viszont elõbb kenjük be hideg zsírral, és úgy tegyük be a nem túl forró sütõbe. Ha már felmelegedett, nagyobb tûzön süssük tovább, közben saját zsírjával locsoljuk. Így a hurka nem repedezik meg.
·        Sütés közben a hurkát szurkálni nem szabad, és csak óvatosan forgassuk, mert különben a bél könnyen elpattan, a töltelék szétfolyik. Forgatáshoz legjobb, ha falapátot használunk, és csak akkor forgassuk át, ha már szép pirosra sült.
·        A megmaradt sült hurkát csak rövid ideig tárolhatjuk a hûtõszekrényben, gyorsan romlik, hamar megsavanyodik, könnyen okozhat ételmérgezést. Lehetõleg annyit süssünk, amennyit mindjárt elfogyasztunk. Lefagyasztva ízváltozás nélkül 3 hónapig eláll.

Fasírozott:

Fasírt (fasírozott, vagdalthús, Stefánia)

Hozzávalók:Boszorkánykonyha! Feltét, Fasírt, fasírozott, vagdalthús.
50 dkg darált sertéshús, vagy pulyka
2 beáztatott zsőmle, vagy 2 szelet kenyér
4-5 cikk fokhagyma

1 kk őrölt bors
1 kk pirospaprika
2-3 tojás
zsemlemorzsa.

Elkészítése: Összeállítod, ha híg, zsömlével beállítod, ha száraz, tojással. Kis golyókat formálsz, és ahogy a morzsában forgatod, koronggá lapítod, forró olajba, vagy zsírba teszed, kisütöd mindkét oldalát, konyhapapírra szeded.

Könnyen elkészíthető feltét, pl. paradicsommártáshoz és krumplipüréhez, de főzelékekhez is kiváló. Ugyanígy készül a Stefánia is, csak egyben kell kisütni, és a közepébe főtt tojásokat dugdosni, majd tálalás előtt szeletelni. A Sterfánia leggyakoribb hibája, hogy alul tocsog, felül kopog. Locsold, majd valamivel előtte öntsd le előtte alóla a zsiradékot.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Brassói aprópecsenye

BrassóiA Brassói aprópecsenye egy klasszikus magyar étel. Elkészítése gyors és egyszerű, s mivel nagyon népszerű étel, rengeteg változata létezik. Az alábbi brassói recept vált be számunkra a leginkább, ajánljuk mindenkinek, aki szereti a fokhagymás, paprikás ízeket..

Hozzávalók:

  • 40 dkg sertéslapocka
  • 60 dkg burgonya
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk majoranna
  • 1 erőleves kocka
  • 1 tk pirospaprika
  • olaj, só, törött bors,

Elkészítés

  1. A húst kisebb kockára vágom, majd kevés olajon barnára pirítom. sózom, borsozom, hozzáadom az apróra zúzott fokhagymát és rászórom a majorannát. Kevés vízben feloldom a leveskockát, a húsra öntöm és fedő alatt puhára párolom. Közben a kockára vágott burgonyát bő, forró olajban megsütöm.
  2. A húst zsírjára sütöm és hozzáadom az alaposan lecsepegtetett sült burgonyát. Összeforgatom és néhány percig együtt párolom.
  3. Végül meghintem egy kávéskanál pirospaprikával, alaposan összekeverem, majd finom házi jellegű savanyúsággal tálalom.

Tippek

  • Erőleves kocka helyett alaplevessel is elkészíthetjük.
  • Majoranna helyett egyéb zöldfűszer is alkalmazható, pl. oregano, petrezselyem zöld stb.
  • A hús lehet szűzpecsenye, karaj vagy comb is – vághatjuk csíkokra is.
  • A fenti brassóit ki lehet egészíten 1 fej aprított vöröshagymával is – először dínszteljük meg a hagymát, amikor üveges, hozzáadjuk a hús darabokat.
  • A brassói aprópecsenye pulykahússal is nagyon finom.
  • Tálaljuk melegen főételként  savanyúsággal vagy salátával. Saláta receptek>>
  • Különösen finom kovászos uborkával!
    ----------------------------------------------------------------------------

    Töltött csirke

    május 8, 2009 admin  
    kategória Egyszerű, Receptek

    Töltött csirkeA sült csirke egyik kedvelt elkészítési módja a töltött csirke. Különböző összetételű töltelékek segítségével változatossá tehető, és egyben nagyon kiadós étel is, hiszen a csirke mellett a töltelék is ízletes falat. A következő házias töltött csirke recept egyszerű és extra adag töltelékkel készül a tölteléket (is) kedvelőknek..

    Hozzávalók:

  • 1 csirke (kb. 1-1,2 kg)
  • 4 zsemle
  • 2 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • majoránna
  • só, őrölt bors

Elkészítés:

  1. A zsemléket vízbe, vagy ízlés szerint tejbe áztatjuk.
  2. A konyhakész csirkét megmossuk, papír kéztörlővel szárazra töröljük. Kívülről befűszerezzük sóval, borssal, belülről sóval, borssal és morzsolt majorannával.
  3. A zsemléket kézzel kinyomkodjuk, összedolgozzuk a tojásokkal, fűszerekkel, és az apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
  4. A csirke hasüregét megtöltjük a töltelék egy részével. Kézzel vagy fakanál nyelével fellazítjuk a bőrt a mellnél és a comboknál. A maradék tölteléket a bőr alatti helyekre töltjük, kézzel vagy fakanál nyelével elsimítjuk.
  5. A csirke hasüregének nyílását fogpiszkálóval vagy hústűvel összezárjuk, esetleg zsineggel fixáljuk úgy, hogy a lábakat is összekötjük. A csirke szárnyak végeit hajtsuk a csirkehát alá.
  6. Az így előkészített csirke alá kevés vizet vagy húslevest öntünk, fedő alatt 200 fokos sütőben kb. 1 óra hosszat sütjük. Ezután a fedőt levesszük, és a csirkét (mindkét oldalon) szép pirosra sütjük, szükség szerint közben a szafttal locsolgatjuk.
  7. A kész csirkéből eltávolítjuk a zsineget, fogpiszkálót, hústűt, és (csirkeollóval) feldaraboljuk.

Töltelék tippek:

A fenti töltelék a legegyszerűbb változat, amely gazdagítható a következőkkel: dinsztelt hagyma, párolt szeletelt gomba, kockára vágott csirkemáj vagy egyéb belsőség, darált hús, kockára vágott szalonna, kockára vágott alma, zöldségek (zöldborsó, spenót), ízesíthetjük szerecsendióval, zöldfűszerek közül például fokhagyma, medvehagyma, rozmaring. A gazdagítás esetében a zsemlék száma csökkenthető, sőt akár teljesen el is hagyható (esetleg kevés zsemlemorzsát használhatunk). Ünnepi alkalmakra tehetünk a töltelékbe apróra vágott pisztáciát, mandulát. Felhasználhatók a sült pulyka töltelékek receptjei is.

Tippek:

  • Ha nem kívánunk egész csirkével dolgozni, készíthetünk csak töltött csirkemellet és csirkecombot. Ebben az esetben a sütési idő rövidül. Csirkemell receptek>>
  • A csirkét sült csirke fűszersóval is megszórhatjuk.
  • Ha a csirke melle húsa vastag, késsel középen a bőr alá nyúlva hosszan bevághatjuk, így kilapul, könnyebben átsül és a töltelék íze is jobban megfűszerezi.
  • A tölteléknél ne spóroljunk a petrezselyemmel!
  • A tölteléket a bőr alá óvatosan töltsük, hogy ne szakadjon el a bőr. Használhatunk kiskanalat, ujjainkat, esetleg nyomózsákot, kilyukasztott nejlonzacskót.
  • A töltelék mennyisége ízlés szerint a felére csökkenthető. Ebben az esetben megtölthetjük vagy csak a hasüreget, vagy csak a mell és comb bőre alatt (utóbbi esetben feltétlenül tegyünk zöldpetrezselymet a hasüregbe).
  • Nagyon fontos, hogy a csirke teljesen átsüljön. Ha megszúrjuk, és a távozó hússzaft tiszta és világos, akkor átsült. A szúrást és a csirke forgatását is óvatosan végezzük, hogy ne sérüljön meg a bőre, különösen a töltelékes részen. A töltött csirke sütési ideje az azonos súlyú töltetlen sült csirkéhez képest hosszabb.
  • Ne töltsünk „pukkadásig”: a töltelék a sülés közben megdagad, maradjon erre is hely.
  • Elegendő töltelékkel a további köret akár el is hagyható,

-------------------------------------------------------------------------------------------

Sült csirke

augusztus 2, 2009 admin  
kategória Egyszerű, Főzőiskola, Parti, Ünnepi

Sült csirkeA sült csirke az egyik legfinomabb étel, amely ideális családi ebédre, vacsorára, de akár egy vendégváró menü főszereplője is lehet. Elkészítése változatos és egyszerű – hiszen a előkészítés után a sütőben 1-2 óra múlva mondhatni „magától” elkészül..

A tökéletes sült csirke szinte minden séf célja és a legtöbb háziasszony álma. Természtesen “mindenki másképp csinálja” – vannak, akik a hús minőségében vélik a siker titkát, mások az alacsony hőmérsékleten való sütésben, sokan a sütés alatti folyamatos locsolásban vagy rácson való sütésben hisznek stb. A valóság az, hogy többféleképpen lehet a sült csirkét elkészíteni -  az eredmény akkor perfekt, ha a hús puha (de nem mállós!) a bőr viszont ropogós. Íme néhány tipp ehhez:

  • Először is vásároljunk tudatosan – minél jobb a csirke tartási módja, annál jobb a hús minősége és annál finomabb lesz az íze.
  • Sütés előtt tisztítsuk meg és mossuk át alaposan a csirkét (a hasüreget is), majd papírtörlővel töröljük szárazra!
  • Dörzsöljük be vajjal kívülről a csirkét, majd a bőr alatt a mellkast – ezáltal a bőr ropogósabb lesz, a mell hús viszont nem szárad ki.
  • A csirke hasüregébe tegyünk citromot, zöldfűszereket, hagymát, fokhagymát – de ne tömjük tele!
  • Fűszerkeveréket, szószt, mázt, pasztát a bőr alá is tehetünk, vigyázva  arra, hogy a bőr ne sérüljön meg.
  • A csirke lábakat célszerűbb nem összekötni, így a csirke egyenletesebben sül.
  • A rácson való sütés a hő opcionális forgását biztosítja – ideális a V alakú rács, amely magasabbra emeli a csirkét, továbbá a keletkezett szaft kissé karamellizálódik (intenzívebb ízt eredményezve), miközben a zsír réteg kiválasztódik, amit sütés után könnyen el lehet távolítani.

Sütési idő

  • Az általános szabály az, hogy egy egész csirke sütésére (kb190 fokos sütőben) számítsunk 35-45 percet kilóként, amihez adjunk extra 15- 20 percet.
  • Egy másik sütési módszer alapján először magas hőmérsékleten, 220 fokon 15-20 percig sütjük a húst, majd 175-190 fokon -  addig, amíg a bőr aranybarna színű  lesz, és tiszta lé  folyik a combokból.
  • A harmadik sütési módszer alapján  a csirkét egy mély, fedett  lábasban, alacsony hőmérsékleten, több órán keresztül sütjük (általában zöldségekkel együtt).
  • Mindhárom módszerhez találhatók receptek a cikkünk végén.

Tippek

  • A sütés idejét felgyorsíthatjuk, ha a hátcsontot elmetsszük és „pillangó” stílusban  a csirkét lelapítjuk, vagy a csirkét a mellcsont mentén kettévágjuk. Ha nincs szükségünk mindkét felet kisütni, a felesleges részt fagyasszuk le.
  • Még gyorsabb lehet a csirke sütése, ha a csirkét negyedeljük, vagy 8 részre vágjuk a hasüreg mentén. A csontvázból készítsünk alaplevest, a hús szeleteket tegyük tepsibe és süssük ki zöldségekkel (recept ötletek lejjebb).
  • A csirkét általában fedő vagy fólia alatt sütjük – azonban vigyázzunk arra, hogy a fólia ne érjen a húshoz. Lásd egészséges konyhai eszközök>>
  • A  csirke sütésésvel párhuzamosan készítsünk köretet is a sütőben – a másik polcon egy lapos tepsiben vagy a csirke köré tegyünk zöldség darabokat (az utolsó 30-40 percben). Egyszerű köretek>>
  • A  kész sült csirkét mindig hagyjuk pihenni 10-15 percig – csakis utána tálaljuk.
  • A keletkezett szaftból készítsünk mártást – öntsük le vele a  tálalt felvágott húst.
    ----------------------------------------------------------------------------------

    Sült csirkecomb

    október 1, 2009 admin  
    kategória Alapételek, Egyszerű, Receptek

    Sült csirkecombA legtöbb ember egyik kedvenc étele a sült csirkecomb. Népszerű felnőttek, gyerekek körében egyaránt, változatosan el lehet készíteni, melegen és hidegen is fogyasztható – így ideális családi étkezésre, baráti összejövetelekre, partikra, piknikre stb..

    Vásárlás

    Csirkecomb manapság szinte minden élelmiszerboltban, húsboltban vásárolható, kilóra vagy előre kimérve és csomagolva. A csirkecombot árulják egészben, vagy külön-külön az alsó és felső részeket.  Fontos, hogy vásároljunk tudatosan – ügyeljünk  a hús minőségére és a csirke megfelelő, lehetőleg organikus tenyésztésére. Íme néhány tipp ehhez:

  • Szín -  a kukoricán táplált csirke húsa általában sárga, a bio hús pedig fényesebb, sötétebb és szálasabb, mint a nagyüzemi csirke hús ( az utóbbi színe nagyon sápadt, szinte fehér).
  • Szag – ha lehet szagoljuk meg a húst. A nagyüzemi csirkék többsége halszagú!
  • Foltok – különösen a combokon látható a csirkék kegyetlen tartási módszere. Ha lila, vagy egyéb sötét foltokat látunk rajta, ez azt jeleni, hogy a baromfinak nem volt helye mozogni, azaz felülést kapott. Sok esetben levágják az alsó combot, illetve annak is a legalsó részét, hogy a vásárlóknak ezek a foltok ne tűnjenek fel. Foltos combokat ne vásároljunk!
  • Zsírréteg – ha a bőr alatt zsírréteg látható, az a csirke nem szaladgált eleget a szabadban, de még a telepen sem, ebben biztosak lehetünk!
  • Méret – erre nagyon vigyázzunk! A nagy, vastag combokba vizet fecskendeznek a feldolgozás során – ezzel a súlyt növelik, és csábítóbbá válik a termék. Azonban sütés során a hús vizet ereszt és összeesik, miközben fröcsög az olaj mindenfele! Kerüljük a dundi, abnormálisan vastag csirkecombokat!

Ha lehet, hagyományosan tenyészett baromfit vásároljunk, ha nem is biot, de legalább olyat, amelyik a szabadban kapirgálhatott, és rendes eledelt kapott, nem halalapút. Ezzel nem csupán a környezetünket védjük, és a nagyüzemi csirketartást utasítjuk el, de sokkal finomabb lesz az ételünk íze!

Elkészítés

A sült csirkecomb elkészítése nagyon változatos, ezért  is népszerű. Ráadásul könnyen felveszi a fűszerezés ízét, így nem muszáj előre bepácolni. Ezek az általános elkészítési módok:

  • Grillezve – akár a kerti grillsütőn, akár grill-serpenyőben vagy grill alatt a sütőben készítve, a csirkecomb ideális alapanyag grillezésre. Érdemes 30-60 perccel sütés előtt a combokat bepácolni, vagy közvetlenül sütés előtt mázzal bekenni (lásd grill pácok). Vigyázzunk arra, hogy a hús ne égjen meg, de alaposan átsüljön. Grillezés tippek>>
  • Serpenyőben –  általában panírozott, mázzal bevont vagy szószos csirkecombok készülnek a serpenyőben. Elkészítésük gyors és egyszerű, így ideális gyorsétel, bár az olajban sütés nem a legegészségesebb módszer, ráadásul elég büdös is. Rántott hús tippek>>
  • Sütőben – a legtöbb sült csirkecomb recept sütőben készül, lapos tepsiben vagy fedeles lábasban. Ennek előnye, hogy köreteket is tudunk egyszerre készíteni a hússal, akár ugyanabban a tálban, akár külön tepsiben. Sok grill recept a sütőben is megvalósítható.
  • Wokban – kínai, thai és egyéb Dél-Kelet Ázsiai konyhák a csirkecombokat wokban sütik ki forró, füstölő olajban. Sütés előtt általában a csont mentén levágják a húst, amit kockákra vagy csíkokra szeletelnek. A húst sütés közben fűszerezik, ízesítik. Kínai receptek>>

Felhasználás

A sült csirkecomb másik előnye az, hogy változatos a felhasználása, továbbá fogyasztható melegen és hidegen is. Íme néhány tipp:

  • Nem csupán grillezésre, családi ebédre, vacsorára ideális főétel, de partikra bulikra is, hiszen az alsó csirkecombot kézzel is meg lehet fogni (fóliát vagy papírtörölközőt azért tekerjünk a végére!). Főételként tálalva készítsünk mellé néhány egyszerű köretet - partikon tálaljuk mártogatóssal!
  • Gyerekek számára a csirkehús fontos fehérjebevételt biztosít – szerencsére a legtöbb gyermek kedveli, így bekészíthetjük nekik uzsonnára, ebédre az iskolatáskába. Egy egészséges gyerekzsúr egyik alapétele  lehet a sült csirkecomb.
  • A hideg csirkecomb ideális kirándulásokra, szabadtéri rendezvényekre – csomagoljuk be a piknik kosárba. Piknik ételek>>
  • A felső csirkecomb maradéka ideális saláták, szendvicsek és egyéb ételek készítéséhez – felhasználás előtt a csont mentén vágjuk le a húst vékonyan! A hideg hús nagyon finom csupán friss kenyérrel és chutney-val tálalva is!
    ---------------------------------------------------------------------------------

    Pácolt csirkecomb

    március 21, 2008 admin  
    kategória Egyszerű, Parti, Receptek

    Pácolt csirkecombA pácolt csirkecomb receptünket a csípős ízek kedvelőinek ajánljuk. A csirkecombok pácolásához ugyanis csípős alapanyagokat használunk. Ebben a pácban pihen a hús, mielőtt megsütjük. Egyszerűen elkészíthető, sőt előre is elkészíthető, hiszen hidegen és melegen is nagyon finom..

    Hozzávalók:

  • 4 nagyobb vagy 8 kisebb csirkecomb
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis chilipaprika, vagy cseresznyepaprika, esetleg csípős zöldpaprika
  • 2 dl fehérbor
  • 1 ek csípős mustár
  • 1 tk szárított zöldfűszer keverék (olasz, francia)
  • 6 ek olívaolaj
  • só, őrölt bors

Elkészítés:

  1. A csirkecombokat mossuk meg, töröljük szárazra és dörzsöljük be sóval.
  2. A fokhagymát vágjuk nagyon apróra, a paprika csumáját és magját távolítsuk el és karikázzuk fel vékonyan. A bort, mustárt, olajat keverjük el mini kézi habverővel, adjuk hozzá a fokhagymát, paprikát, zöldfűszer keveréket, fűszerezzük őrölt borssal.
  3. A csirkét tegyük egy tálba (vagy mélyhűtő tasakba), öntsük rá a páclevet és tegyük hűtőszekrénybe legalább pár órára, de lehet 12-24 órára is.
  4. A bepácolt csirkecombokat 200 fokos sütőben süssük meg, a sütési idő vége felé emeljük a hőfokot, és pirítsuk barnára. Sütés közben öntözgessük a páclével.
  5. Tálaljuk melegen vagy hidegen, körettel vagy salátával
    -------------------------------------------------------------------------------------

    Krumplis sült csirkecomb

    augusztus 25, 2009 admin  
    kategória Egyszerű, Receptek

    Mézes sült csirkecombA krumplis sült csirkecomb nagyon egyszerűen elkészíthető egy családi ebédre vagy vacsorára. Mivel krumplival egyszerre készül, így csupán egy gyors salátát vagy párolt zöldséget kell készíteni mellé extra köretként..

    Hozzávalók

  6. 1 ek olívaolaj
  7. 2 ek méz
  8. 2 tk őrölt római kömény
  9. 1 gerezd fokhagyma, préselve
  10. 1 ek vörösborecet
  11. 4 csirkecomb
  12. 70 dkg újkrumpli
  13. 2 kisebb lilahagyma

Előkészületek

  1. Az olajat, mézet, római köményt és ecetet elkeverjük -  ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  2. A csirkecombokat megmossuk, a páccal leöntjük. 15-30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
  3. A sütőt 220 fokra bemelegítjük.
  4. A krumplikat megmossuk, negyedekre vágjuk
  5. A hagymákat megpucoljuk, majd negyedeljük

Elkészítés 

  1. A csirkecombokat kivesszük a pácból. Egy tepsit egyenletes kibélelünk a krumpli és lilahagyma darabokkal –  szorosan egymás mellé tegyük őket, ne egymásra halmozva! Leöntjük a páccal és 1.5 dl vízzel a zöldségeket, majd a tepsit a sütőbe helyezzük. 20 perc múlva hozzáadjuk a csirkecombokat, megforgatjuk a szaftban és 35-40 percig sütjük, miközben néhányszor meglocsoljuk a húst a szafttal.
  2. Amikor tiszta lé folyik a combokból, és a zöldségek puhák, kivesszük a tepsit a sütőből, 5 percig pihentetjük, majd tálaljuk.

Tippek

  • Ugyanezt a receptet elkészíthetjük egész csirkéből is – vágjuk félbe a csirkét, majd a mellcsont mentén vágjuk le a combokat,  2 szelet mellhúst és szárnyakat. A maradékból és a csontvázból készítsünk alaplevest.
  • Tálalás előtt szórjuk meg aprított zöldfűszerrel – koriander különösen passzol az ízekhez.
  • Tálaljuk salátával vagy zöldséges körettel.
  • A maradék csirkehúst felhasználhatjuk szendvicsekhez, salátához – vagy fogyasszuk hidegen chutney-val és friss péksüteménnyel.
    -----------------------------------------------------------------------------------

    Kovászos uborka

    A kovászos uborka a magyaros, paprikás ételek egyik kedvenc kísérője. A  csemege uborkánál egy kicsit savanyúbb és keserűbb. A jellegzetes íze végett más ételekkel is remekül párosul – pl hamburger, fasírt, pácolt lazac. Az alábbi bevált receptet Gara Irén küldte el nekünk..

      Kovászos uborka Gara Irén módra 

    Hozzávalók 3 l-es üveghez: 

  • 2 kg uborka (10-12 cm-es)
  • Nagy csokor kapor
  • 3 evőkanál só
  • 1 szelet pirított kenyér

Elkészítés: 

  1. A friss uborkát alaposan megmosom (körömkefével), mindkét végét levágom, megkóstolom, nehogy keserű legyen. A végeinél behasítom úgy, hogy a két végén lévő 1-1 bevágás egymásra merőleges legyen.
  2. Az üveg aljára helyezem a megmosott kaprot és szép sorban beleállítom az uborkákat. Felöntöm vízzel, majd ezt a vizet visszaöntöm egy edénybe, beleteszem a sót, felforralom, majd langyosan ráöntöm az uborkára. Ráhelyezem a megpirított kenyeret (tüllbe csomagolva) és egy kis tányérral lefedve egyenletesen meleg helyre teszem.
  3. 1-2 napon belül felforr, ha a forrás abbamarad a kenyeret eltávolítom.
  4. 4-5 nap múlva az uborka megérik, a levét átszűrve hűvös helyre teszem. Hűtőben 2-3 hétig is eláll.

Tuti Tipp: Úgy is el lehet készíteni, hogy kenyér helyett annyi evőkanál lisztet teszünk az üveg aljára, ahány literes az üveg – forrás után pedig lekötjük celofánnal és be lehet tenni a kamrába a befőttek közé!

Ha az uborka friss volt és hibátlan, nagyon finom, ropogós kovászos uborkát fogyaszthatunk télvíz idején is.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Máglyarakás

MáglyarakásKedvelt gyümölcsös édesség a máglyarakás. Könnyen elkészíthető, ízlés szerint gazdagított és látványos kivitelben is. A recepthez felhasználhatunk akár a kertünkben termett, kissé talán savanykás almát és szikkadt zsemlét is..

Hozzávalók:

  • 10 db zsemle
  • 1 kg alma
  • 1 l tej
  • késhegynyi só
  • 8-10 ek cukor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • vaj

Elkészítés:

  1. Egy nagy tepsit vajjal kikenünk.
  2. A zsemléket 1 cm-es szeletekre vágjuk. A tejet elkeverjük a tojássárgájával, sóval és 2 ek cukorral.  Az almát megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk.
  3. A zsemleszeleteket megforgatjuk a tejben, és a tepsi aljára szorosan egy rétegben egymás mellé rakjuk. Erre a rétegre kerül egy réteg szeletelt alma, megszórjuk kevés őrölt fahéjjal (esetleg cukorral), majd folytatjuk a rétegezést, amíg a zsemle elfogy.
  4. 200 fokos sütőben 40 percig sütjük.
  5. A tojások fehérjét habbá verjük 6 ek cukorral, a zsemlére simítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és 150 fokon további 15 percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk.

Tippek:

  • A tojásfehérje hab elhagyható, ebben az esetben adjuk az egész tojásokat a tejhez, és a felső réteg zsemlét is borítsuk be almával, vagy szórjuk meg kristálycukorral, hogy ne égjen meg és száradjon ki túlzottan a sütés során.
  • A legjobb, ha szikkadt, de nem száraz zsemlével dolgozunk. Kiváló recept zsemle maradék felhasználására!
  • Gazdagíthatjuk apróra vágott, rumba áztatott mazsolával, dióval, lekvárral is az almaréteget.
  • A tojásfehérjébe cukor helyett tehetünk baracklekvárt is, ettől a színe érdekesebb lesz.
  • Készíthetjük más gyümölccsel is, pl. körte, meggy, szilva. Gyümölcsös édességek>>
  • Lehet desszert, de akár főétel is egy gazdag levessel, pl. gulyásleves vagy bableves.
  • A fenti adag máglyarakás nagy tepsit igényel, legalább 6-8 adag lesz belőle. Készíthetünk fél adagot is.
    -----------------------------------------------------------------------------------
    GALUSKA
         (készítés)
     
    ·        Galuskatésztát lehetõleg grízes (rétes) lisztbõl készítsük, mert abból a kifõtt galuska könnyû és ízletes lesz. A liszthez és tojáshoz csak annyi vizet adjunk, hogy könnyen elkeverhetõ, ill. verhetõ tésztát kapjunk. A tésztát ne dolgozzuk ki túlságosan, inkább pihentessük.
    ·        A tészta szaggatásához csak akkor fogjunk hozzá, ha a sósvíz már forrni kezd. A galuskát legjobb vizes deszkáról késheggyel szaggatni. Gyorsabb viszont, ha galuskaszaggatón nyomkodjuk át. Közben meg-megkavarjuk, hogy ne ragadjon össze. A víz ne fusson ki! Csak annyi galuskát szaggassunk a vízbe, amennyi könnyen elfér.
    ·        A galuska fõzése közben a víz állandóan erõteljesen forrjon. Addig fõzzük, amíg a víz felszínére emelkedik. Szûrõkanállal azonnal szedjük ki, jól csöpögtessük le, és felforrósított zsírban vagy olajban forgassuk meg. A kifõtt galuskát leöblíteni nem szabad!
    ·        A zsiradékban jól megforgatott galuskát külön tálalva tegyük az asztalra. Ha nem azonnal fogyasztjuk, lefedve állítsuk forrásban levõ víz fölé.
    ------------------------------------------------------------------------------------

    Egyszerű tepertős pogácsa


    Nem könnyű feladat tepertős pogácsát készíteni. Hiszen akkor igazán finom, ha leveles, a hajtogatás viszont időigényes feladat. A következő egyszerű tepertős pogácsa recepttel azonban hajtogatás nélkül is elérjük, hogy leveles legyen a pogácsa, ráadásul nagyon ízletes is lesz a tésztában lévő túrónak köszönhetően..

    Hozzávalók:

    • 25 dkg túró
    • 1 dl tej
    • 1 tk cukor
    • 4 dkg élesztő
    • 1 dl tejföl
    • 2 tojássárgája
    • 1 tojás
    • 1 ek só
    • 60 dkg liszt
    • 25 dkg vaj
    • 20 dkg tepertő
    • 1 tk őrölt bors
    • esetleg só

    Elkészítés:

    1. A tejet felmelegítjük. A felét elkeverjük az élesztővel és a cukorral, a másik felében pedig hagyjuk a vajat felolvadni. A tejfölt és a 2 tojássárgáját mini kézi habverővel elkeverjük.
    2. A lisztet elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk a tojásos tejfölt, a túrót, a vajas tejet és az élesztős tejet. Konyhai robotgéppel, vagy kézzel sima tésztává gyúrjuk. A tésztát letakarva 30 percet pihentetjük.
    3. A tepertőt vágjuk éles nagy késsel apróra. A megkelt tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagságú téglalappá. A tésztán egyenletesen osszuk el az apróra vágott tepertőt, borsozzuk (esetleg sózzuk) meg. A tésztát piskótatekercs módon feltekerjük, konyharuhával letakarva ismét pihentetjük 30 percet.
    4. A tésztát sodrófával 3 cm vastagra nyújtjuk. Az így keletkező keskeny téglalap tetejét kenjük meg a felvert tojással, éles késsel kockázzuk be (a kockázás elhagyható). Pogácsa szaggatóval (kb. 4 cm) szaggassunk belőle pogácsákat.
      A pogácsákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

    Tippek:

    • A fenti adag tepertős pogácsa nagyon kiadós, a javasolt méretekkel kb. 80 darab (!) pogácsa készülhet belőle, szóval normál esetben fél adag tészta is elegendő.
    • Úgy szaggassuk a pogácsát, hogy kevés legyen a maradék tészta.
    • 20 dkg tepertő helyettesíthető 15+5 dkg sajttal (15 dkg a tészta megszórására, 5 dkg a kiszaggatott pogácsák tetejére). De nagyon ízletes és egészséges verzió a tönkölybúzás cukkíni pogácsa is.
    • A tésztához használjunk krémesebb állagú (félzsíros vagy sovány) dobozos túrót, amit nem kell passzírozni.
    • Ha nincs házi tepertőnk, ami valószínű, vásároljunk ellenőrzött minőségű, ízletes, nem agyonsózott tepertőt hentesnél vagy piacon.
    • Frissen a legfinomabb, ugyanakkor lefagyasztható. Felengedés után és fogyasztás előtt melegítsük meg rövid ideig sütőben vagy mikróban.
    • Finom házias étel italozgatáshoz, amely különböző ízesítéssel is elkészíthető akár gyerekzsúrra, partira is..

      A panírozott húst érdemes a hűtőben pihentetni kb 1 órát – sokak szerint úgy lesz a rántott husi a legfinomabb!

      • A csirkehúst dörzsöljük be fokhagymakrémmel vagy préselt fokhagymával.
      • Pikánssá tehetjük úgy, hogy a tojásba paprikakrémet keverünk vagy a liszthez erős paprikát adunk.
      • Különösen finom rántott húst kapunk, ha a húst megkenjük dijoni mustárral, majd megforgatjuk aprított zöldfűszerekben, utána tojásban, zsemlemorzsában.
      • A szemlemorzsába is lehet zöldfűszereket, szárított fűszereket keverni – pl petrezselyem zöldet, snidlinget, koriandert.
      • Nagyon finom a sajtos változat is – keverjünk fokhagymakrémet és aprított petrezselyem zöldet a tojáshoz, és reszelt parmesan sajtot a zsemlemorzsához. Panírozzuk be a húst majd süssük ki a sütőben (az eredmény hasonlít a rántott Kijevi csirkéhez, de kevésbé zsíros
        --------------------------------------------------------------------
        Ételízesítő


        3 kg murok, (sárgarépa)
        1 kg petrezselyem, (fehérrépa)
        50 dkg zeller
        1 kg karalábé
        1 kg szegedi paprika
        50 dkg hagyma
        25 dkg zöldpetrezselyem-zellerlevél
        Minden 1 kg zöldséghez 20 dkg darabos só.

        A zöldségeket megpucoljuk és húsdarálón ledaráljuk. Egy nagyobb tálban összekeverjük, rátesszük a sót jól összekeverjük és másnapig állni hagyjuk.

        Másnap újra összekeverjük és befőttes üvegekbe rakjuk. Lezárjuk az üvegeket és kamrába vagy végleges helyére tesszük.




        Lucskos káposzta


        Hozzávalók:

        60 dkg sertés hús ,

        1 közepes fej édes káposzta ,

        Zsír vagy olaj ,

        1 fej hagyma ,

        2-4 paradicsom ,

        2 kanál liszt ,

        só ,bors , pirospaprika ,

        kapor ,csombor

        tejföl.


        A hagymát apró kockákra vágva zsiradékon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával hozzátesszük a kockákra megvágott húst, a kis kockákra vágott káposztát, a lehámozott apróra vágott paradicsomot, felöntjük annyi vízzel hogy a káposztát ellepje. Hozzátesszük a megvágott csombort, kaprot, sót, borsot. Lefödve, lassú tűzön puhára pároljuk. Amikor az étel kész, utána sózzuk, ha igényli, kis citromsóval (=citromsav!) savanyítjuk és liszthabarással besűrítjük.



        Weblap látogatottság számláló:

        Mai: 1
        Tegnapi: 54
        Heti: 254
        Havi: 300
        Össz.: 205 225

        Látogatottság növelés
        Oldal: Kedvenc ételem
        EGO - © 2008 - 2024 - szemelyesweblapom.hupont.hu

        A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

        ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat