· Sütés közben a hurkát szurkálni nem szabad, és csak óvatosan forgassuk, mert különben a bél könnyen elpattan, a töltelék szétfolyik. Forgatáshoz legjobb, ha falapátot használunk, és csak akkor forgassuk át, ha már szép pirosra sült.
· A megmaradt sült hurkát csak rövid ideig tárolhatjuk a hûtõszekrényben, gyorsan romlik, hamar megsavanyodik, könnyen okozhat ételmérgezést. Lehetõleg annyit süssünk, amennyit mindjárt elfogyasztunk. Lefagyasztva ízváltozás nélkül 3 hónapig eláll.
Fasírozott:
Fasírt (fasírozott, vagdalthús, Stefánia)
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús, vagy pulyka
2 beáztatott zsőmle, vagy 2 szelet kenyér
4-5 cikk fokhagyma
só
1 kk őrölt bors
1 kk pirospaprika
2-3 tojás
zsemlemorzsa.
Elkészítése: Összeállítod, ha híg, zsömlével beállítod, ha száraz, tojással. Kis golyókat formálsz, és ahogy a morzsában forgatod, koronggá lapítod, forró olajba, vagy zsírba teszed, kisütöd mindkét oldalát, konyhapapírra szeded.
Könnyen elkészíthető feltét, pl. paradicsommártáshoz és krumplipüréhez, de főzelékekhez is kiváló. Ugyanígy készül a Stefánia is, csak egyben kell kisütni, és a közepébe főtt tojásokat dugdosni, majd tálalás előtt szeletelni. A Sterfánia leggyakoribb hibája, hogy alul tocsog, felül kopog. Locsold, majd valamivel előtte öntsd le előtte alóla a zsiradékot.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Brassói aprópecsenye
A Brassói aprópecsenye egy klasszikus magyar étel. Elkészítése gyors és egyszerű, s mivel nagyon népszerű étel, rengeteg változata létezik. Az alábbi brassói recept vált be számunkra a leginkább, ajánljuk mindenkinek, aki szereti a fokhagymás, paprikás ízeket..
Hozzávalók:
- 40 dkg sertéslapocka
- 60 dkg burgonya
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 tk majoranna
- 1 erőleves kocka
- 1 tk pirospaprika
- olaj, só, törött bors,
Elkészítés
- A húst kisebb kockára vágom, majd kevés olajon barnára pirítom. sózom, borsozom, hozzáadom az apróra zúzott fokhagymát és rászórom a majorannát. Kevés vízben feloldom a leveskockát, a húsra öntöm és fedő alatt puhára párolom. Közben a kockára vágott burgonyát bő, forró olajban megsütöm.
- A húst zsírjára sütöm és hozzáadom az alaposan lecsepegtetett sült burgonyát. Összeforgatom és néhány percig együtt párolom.
- Végül meghintem egy kávéskanál pirospaprikával, alaposan összekeverem, majd finom házi jellegű savanyúsággal tálalom.
Tippek
- Erőleves kocka helyett alaplevessel is elkészíthetjük.
- Majoranna helyett egyéb zöldfűszer is alkalmazható, pl. oregano, petrezselyem zöld stb.
- A hús lehet szűzpecsenye, karaj vagy comb is – vághatjuk csíkokra is.
- A fenti brassóit ki lehet egészíten 1 fej aprított vöröshagymával is – először dínszteljük meg a hagymát, amikor üveges, hozzáadjuk a hús darabokat.
- A brassói aprópecsenye pulykahússal is nagyon finom.
- Tálaljuk melegen főételként savanyúsággal vagy salátával. Saláta receptek>>
- Különösen finom kovászos uborkával!
----------------------------------------------------------------------------
Töltött csirke
A sült csirke egyik kedvelt elkészítési módja a töltött csirke. Különböző összetételű töltelékek segítségével változatossá tehető, és egyben nagyon kiadós étel is, hiszen a csirke mellett a töltelék is ízletes falat. A következő házias töltött csirke recept egyszerű és extra adag töltelékkel készül a tölteléket (is) kedvelőknek..
Hozzávalók:
- 1 csirke (kb. 1-1,2 kg)
- 4 zsemle
- 2 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- majoránna
- só, őrölt bors
Elkészítés:
- A zsemléket vízbe, vagy ízlés szerint tejbe áztatjuk.
- A konyhakész csirkét megmossuk, papír kéztörlővel szárazra töröljük. Kívülről befűszerezzük sóval, borssal, belülről sóval, borssal és morzsolt majorannával.
- A zsemléket kézzel kinyomkodjuk, összedolgozzuk a tojásokkal, fűszerekkel, és az apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
- A csirke hasüregét megtöltjük a töltelék egy részével. Kézzel vagy fakanál nyelével fellazítjuk a bőrt a mellnél és a comboknál. A maradék tölteléket a bőr alatti helyekre töltjük, kézzel vagy fakanál nyelével elsimítjuk.
- A csirke hasüregének nyílását fogpiszkálóval vagy hústűvel összezárjuk, esetleg zsineggel fixáljuk úgy, hogy a lábakat is összekötjük. A csirke szárnyak végeit hajtsuk a csirkehát alá.
- Az így előkészített csirke alá kevés vizet vagy húslevest öntünk, fedő alatt 200 fokos sütőben kb. 1 óra hosszat sütjük. Ezután a fedőt levesszük, és a csirkét (mindkét oldalon) szép pirosra sütjük, szükség szerint közben a szafttal locsolgatjuk.
- A kész csirkéből eltávolítjuk a zsineget, fogpiszkálót, hústűt, és (csirkeollóval) feldaraboljuk.
Töltelék tippek:
A fenti töltelék a legegyszerűbb változat, amely gazdagítható a következőkkel: dinsztelt hagyma, párolt szeletelt gomba, kockára vágott csirkemáj vagy egyéb belsőség, darált hús, kockára vágott szalonna, kockára vágott alma, zöldségek (zöldborsó, spenót), ízesíthetjük szerecsendióval, zöldfűszerek közül például fokhagyma, medvehagyma, rozmaring. A gazdagítás esetében a zsemlék száma csökkenthető, sőt akár teljesen el is hagyható (esetleg kevés zsemlemorzsát használhatunk). Ünnepi alkalmakra tehetünk a töltelékbe apróra vágott pisztáciát, mandulát. Felhasználhatók a sült pulyka töltelékek receptjei is.
Tippek:
- Ha nem kívánunk egész csirkével dolgozni, készíthetünk csak töltött csirkemellet és csirkecombot. Ebben az esetben a sütési idő rövidül. Csirkemell receptek>>
- A csirkét sült csirke fűszersóval is megszórhatjuk.
- Ha a csirke melle húsa vastag, késsel középen a bőr alá nyúlva hosszan bevághatjuk, így kilapul, könnyebben átsül és a töltelék íze is jobban megfűszerezi.
- A tölteléknél ne spóroljunk a petrezselyemmel!
- A tölteléket a bőr alá óvatosan töltsük, hogy ne szakadjon el a bőr. Használhatunk kiskanalat, ujjainkat, esetleg nyomózsákot, kilyukasztott nejlonzacskót.
- A töltelék mennyisége ízlés szerint a felére csökkenthető. Ebben az esetben megtölthetjük vagy csak a hasüreget, vagy csak a mell és comb bőre alatt (utóbbi esetben feltétlenül tegyünk zöldpetrezselymet a hasüregbe).
- Nagyon fontos, hogy a csirke teljesen átsüljön. Ha megszúrjuk, és a távozó hússzaft tiszta és világos, akkor átsült. A szúrást és a csirke forgatását is óvatosan végezzük, hogy ne sérüljön meg a bőre, különösen a töltelékes részen. A töltött csirke sütési ideje az azonos súlyú töltetlen sült csirkéhez képest hosszabb.
- Ne töltsünk „pukkadásig”: a töltelék a sülés közben megdagad, maradjon erre is hely.
- Elegendő töltelékkel a további köret akár el is hagyható,
-------------------------------------------------------------------------------------------
Sült csirke
A sült csirke az egyik legfinomabb étel, amely ideális családi ebédre, vacsorára, de akár egy vendégváró menü főszereplője is lehet. Elkészítése változatos és egyszerű – hiszen a előkészítés után a sütőben 1-2 óra múlva mondhatni „magától” elkészül..
A tökéletes sült csirke szinte minden séf célja és a legtöbb háziasszony álma. Természtesen “mindenki másképp csinálja” – vannak, akik a hús minőségében vélik a siker titkát, mások az alacsony hőmérsékleten való sütésben, sokan a sütés alatti folyamatos locsolásban vagy rácson való sütésben hisznek stb. A valóság az, hogy többféleképpen lehet a sült csirkét elkészíteni - az eredmény akkor perfekt, ha a hús puha (de nem mállós!) a bőr viszont ropogós. Íme néhány tipp ehhez:
- Először is vásároljunk tudatosan – minél jobb a csirke tartási módja, annál jobb a hús minősége és annál finomabb lesz az íze.
- Sütés előtt tisztítsuk meg és mossuk át alaposan a csirkét (a hasüreget is), majd papírtörlővel töröljük szárazra!
- Dörzsöljük be vajjal kívülről a csirkét, majd a bőr alatt a mellkast – ezáltal a bőr ropogósabb lesz, a mell hús viszont nem szárad ki.
- A csirke hasüregébe tegyünk citromot, zöldfűszereket, hagymát, fokhagymát – de ne tömjük tele!
- Fűszerkeveréket, szószt, mázt, pasztát a bőr alá is tehetünk, vigyázva arra, hogy a bőr ne sérüljön meg.
- A csirke lábakat célszerűbb nem összekötni, így a csirke egyenletesebben sül.
- A rácson való sütés a hő opcionális forgását biztosítja – ideális a V alakú rács, amely magasabbra emeli a csirkét, továbbá a keletkezett szaft kissé karamellizálódik (intenzívebb ízt eredményezve), miközben a zsír réteg kiválasztódik, amit sütés után könnyen el lehet távolítani.
Sütési idő
- Az általános szabály az, hogy egy egész csirke sütésére (kb190 fokos sütőben) számítsunk 35-45 percet kilóként, amihez adjunk extra 15- 20 percet.
- Egy másik sütési módszer alapján először magas hőmérsékleten, 220 fokon 15-20 percig sütjük a húst, majd 175-190 fokon - addig, amíg a bőr aranybarna színű lesz, és tiszta lé folyik a combokból.
- A harmadik sütési módszer alapján a csirkét egy mély, fedett lábasban, alacsony hőmérsékleten, több órán keresztül sütjük (általában zöldségekkel együtt).
- Mindhárom módszerhez találhatók receptek a cikkünk végén.
Tippek
- A sütés idejét felgyorsíthatjuk, ha a hátcsontot elmetsszük és „pillangó” stílusban a csirkét lelapítjuk, vagy a csirkét a mellcsont mentén kettévágjuk. Ha nincs szükségünk mindkét felet kisütni, a felesleges részt fagyasszuk le.
- Még gyorsabb lehet a csirke sütése, ha a csirkét negyedeljük, vagy 8 részre vágjuk a hasüreg mentén. A csontvázból készítsünk alaplevest, a hús szeleteket tegyük tepsibe és süssük ki zöldségekkel (recept ötletek lejjebb).
- A csirkét általában fedő vagy fólia alatt sütjük – azonban vigyázzunk arra, hogy a fólia ne érjen a húshoz. Lásd egészséges konyhai eszközök>>
- A csirke sütésésvel párhuzamosan készítsünk köretet is a sütőben – a másik polcon egy lapos tepsiben vagy a csirke köré tegyünk zöldség darabokat (az utolsó 30-40 percben). Egyszerű köretek>>
- A kész sült csirkét mindig hagyjuk pihenni 10-15 percig – csakis utána tálaljuk.
- A keletkezett szaftból készítsünk mártást – öntsük le vele a tálalt felvágott húst.
----------------------------------------------------------------------------------
Sült csirkecomb
A legtöbb ember egyik kedvenc étele a sült csirkecomb. Népszerű felnőttek, gyerekek körében egyaránt, változatosan el lehet készíteni, melegen és hidegen is fogyasztható – így ideális családi étkezésre, baráti összejövetelekre, partikra, piknikre stb..
Vásárlás
Csirkecomb manapság szinte minden élelmiszerboltban, húsboltban vásárolható, kilóra vagy előre kimérve és csomagolva. A csirkecombot árulják egészben, vagy külön-külön az alsó és felső részeket. Fontos, hogy vásároljunk tudatosan – ügyeljünk a hús minőségére és a csirke megfelelő, lehetőleg organikus tenyésztésére. Íme néhány tipp ehhez:
- Szín - a kukoricán táplált csirke húsa általában sárga, a bio hús pedig fényesebb, sötétebb és szálasabb, mint a nagyüzemi csirke hús ( az utóbbi színe nagyon sápadt, szinte fehér).
- Szag – ha lehet szagoljuk meg a húst. A nagyüzemi csirkék többsége halszagú!
- Foltok – különösen a combokon látható a csirkék kegyetlen tartási módszere. Ha lila, vagy egyéb sötét foltokat látunk rajta, ez azt jeleni, hogy a baromfinak nem volt helye mozogni, azaz felülést kapott. Sok esetben levágják az alsó combot, illetve annak is a legalsó részét, hogy a vásárlóknak ezek a foltok ne tűnjenek fel. Foltos combokat ne vásároljunk!
- Zsírréteg – ha a bőr alatt zsírréteg látható, az a csirke nem szaladgált eleget a szabadban, de még a telepen sem, ebben biztosak lehetünk!
- Méret – erre nagyon vigyázzunk! A nagy, vastag combokba vizet fecskendeznek a feldolgozás során – ezzel a súlyt növelik, és csábítóbbá válik a termék. Azonban sütés során a hús vizet ereszt és összeesik, miközben fröcsög az olaj mindenfele! Kerüljük a dundi, abnormálisan vastag csirkecombokat!
Ha lehet, hagyományosan tenyészett baromfit vásároljunk, ha nem is biot, de legalább olyat, amelyik a szabadban kapirgálhatott, és rendes eledelt kapott, nem halalapút. Ezzel nem csupán a környezetünket védjük, és a nagyüzemi csirketartást utasítjuk el, de sokkal finomabb lesz az ételünk íze!
Elkészítés
A sült csirkecomb elkészítése nagyon változatos, ezért is népszerű. Ráadásul könnyen felveszi a fűszerezés ízét, így nem muszáj előre bepácolni. Ezek az általános elkészítési módok:
- Grillezve – akár a kerti grillsütőn, akár grill-serpenyőben vagy grill alatt a sütőben készítve, a csirkecomb ideális alapanyag grillezésre. Érdemes 30-60 perccel sütés előtt a combokat bepácolni, vagy közvetlenül sütés előtt mázzal bekenni (lásd grill pácok). Vigyázzunk arra, hogy a hús ne égjen meg, de alaposan átsüljön. Grillezés tippek>>
- Serpenyőben – általában panírozott, mázzal bevont vagy szószos csirkecombok készülnek a serpenyőben. Elkészítésük gyors és egyszerű, így ideális gyorsétel, bár az olajban sütés nem a legegészségesebb módszer, ráadásul elég büdös is. Rántott hús tippek>>
- Sütőben – a legtöbb sült csirkecomb recept sütőben készül, lapos tepsiben vagy fedeles lábasban. Ennek előnye, hogy köreteket is tudunk egyszerre készíteni a hússal, akár ugyanabban a tálban, akár külön tepsiben. Sok grill recept a sütőben is megvalósítható.
- Wokban – kínai, thai és egyéb Dél-Kelet Ázsiai konyhák a csirkecombokat wokban sütik ki forró, füstölő olajban. Sütés előtt általában a csont mentén levágják a húst, amit kockákra vagy csíkokra szeletelnek. A húst sütés közben fűszerezik, ízesítik. Kínai receptek>>
Felhasználás
A sült csirkecomb másik előnye az, hogy változatos a felhasználása, továbbá fogyasztható melegen és hidegen is. Íme néhány tipp:
- Nem csupán grillezésre, családi ebédre, vacsorára ideális főétel, de partikra bulikra is, hiszen az alsó csirkecombot kézzel is meg lehet fogni (fóliát vagy papírtörölközőt azért tekerjünk a végére!). Főételként tálalva készítsünk mellé néhány egyszerű köretet - partikon tálaljuk mártogatóssal!
- Gyerekek számára a csirkehús fontos fehérjebevételt biztosít – szerencsére a legtöbb gyermek kedveli, így bekészíthetjük nekik uzsonnára, ebédre az iskolatáskába. Egy egészséges gyerekzsúr egyik alapétele lehet a sült csirkecomb.
- A hideg csirkecomb ideális kirándulásokra, szabadtéri rendezvényekre – csomagoljuk be a piknik kosárba. Piknik ételek>>
- A felső csirkecomb maradéka ideális saláták, szendvicsek és egyéb ételek készítéséhez – felhasználás előtt a csont mentén vágjuk le a húst vékonyan! A hideg hús nagyon finom csupán friss kenyérrel és chutney-val tálalva is!
---------------------------------------------------------------------------------
Pácolt csirkecomb
A pácolt csirkecomb receptünket a csípős ízek kedvelőinek ajánljuk. A csirkecombok pácolásához ugyanis csípős alapanyagokat használunk. Ebben a pácban pihen a hús, mielőtt megsütjük. Egyszerűen elkészíthető, sőt előre is elkészíthető, hiszen hidegen és melegen is nagyon finom..
Hozzávalók:
- 4 nagyobb vagy 8 kisebb csirkecomb
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis chilipaprika, vagy cseresznyepaprika, esetleg csípős zöldpaprika
- 2 dl fehérbor
- 1 ek csípős mustár
- 1 tk szárított zöldfűszer keverék (olasz, francia)
- 6 ek olívaolaj
- só, őrölt bors
Elkészítés:
- A csirkecombokat mossuk meg, töröljük szárazra és dörzsöljük be sóval.
- A fokhagymát vágjuk nagyon apróra, a paprika csumáját és magját távolítsuk el és karikázzuk fel vékonyan. A bort, mustárt, olajat keverjük el mini kézi habverővel, adjuk hozzá a fokhagymát, paprikát, zöldfűszer keveréket, fűszerezzük őrölt borssal.
- A csirkét tegyük egy tálba (vagy mélyhűtő tasakba), öntsük rá a páclevet és tegyük hűtőszekrénybe legalább pár órára, de lehet 12-24 órára is.
- A bepácolt csirkecombokat 200 fokos sütőben süssük meg, a sütési idő vége felé emeljük a hőfokot, és pirítsuk barnára. Sütés közben öntözgessük a páclével.
- Tálaljuk melegen vagy hidegen, körettel vagy salátával
-------------------------------------------------------------------------------------
Krumplis sült csirkecomb
A krumplis sült csirkecomb nagyon egyszerűen elkészíthető egy családi ebédre vagy vacsorára. Mivel krumplival egyszerre készül, így csupán egy gyors salátát vagy párolt zöldséget kell készíteni mellé extra köretként..
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 2 ek méz
- 2 tk őrölt római kömény
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 ek vörösborecet
- 4 csirkecomb
- 70 dkg újkrumpli
- 2 kisebb lilahagyma
Előkészületek
- Az olajat, mézet, római köményt és ecetet elkeverjük - ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A csirkecombokat megmossuk, a páccal leöntjük. 15-30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
- A sütőt 220 fokra bemelegítjük.
- A krumplikat megmossuk, negyedekre vágjuk
- A hagymákat megpucoljuk, majd negyedeljük
Elkészítés
- A csirkecombokat kivesszük a pácból. Egy tepsit egyenletes kibélelünk a krumpli és lilahagyma darabokkal – szorosan egymás mellé tegyük őket, ne egymásra halmozva! Leöntjük a páccal és 1.5 dl vízzel a zöldségeket, majd a tepsit a sütőbe helyezzük. 20 perc múlva hozzáadjuk a csirkecombokat, megforgatjuk a szaftban és 35-40 percig sütjük, miközben néhányszor meglocsoljuk a húst a szafttal.
- Amikor tiszta lé folyik a combokból, és a zöldségek puhák, kivesszük a tepsit a sütőből, 5 percig pihentetjük, majd tálaljuk.
Tippek
- Ugyanezt a receptet elkészíthetjük egész csirkéből is – vágjuk félbe a csirkét, majd a mellcsont mentén vágjuk le a combokat, 2 szelet mellhúst és szárnyakat. A maradékból és a csontvázból készítsünk alaplevest.
- Tálalás előtt szórjuk meg aprított zöldfűszerrel – koriander különösen passzol az ízekhez.
- Tálaljuk salátával vagy zöldséges körettel.
- A maradék csirkehúst felhasználhatjuk szendvicsekhez, salátához – vagy fogyasszuk hidegen chutney-val és friss péksüteménnyel.
-----------------------------------------------------------------------------------
Kovászos uborka
A kovászos uborka a magyaros, paprikás ételek egyik kedvenc kísérője. A csemege uborkánál egy kicsit savanyúbb és keserűbb. A jellegzetes íze végett más ételekkel is remekül párosul – pl hamburger, fasírt, pácolt lazac. Az alábbi bevált receptet Gara Irén küldte el nekünk..
Kovászos uborka Gara Irén módra
Hozzávalók 3 l-es üveghez:
-
2 kg uborka (10-12 cm-es)
-
Nagy csokor kapor
-
3 evőkanál só
-
1 szelet pirított kenyér
Elkészítés:
-
A friss uborkát alaposan megmosom (körömkefével), mindkét végét levágom, megkóstolom, nehogy keserű legyen. A végeinél behasítom úgy, hogy a két végén lévő 1-1 bevágás egymásra merőleges legyen.
-
Az üveg aljára helyezem a megmosott kaprot és szép sorban beleállítom az uborkákat. Felöntöm vízzel, majd ezt a vizet visszaöntöm egy edénybe, beleteszem a sót, felforralom, majd langyosan ráöntöm az uborkára. Ráhelyezem a megpirított kenyeret (tüllbe csomagolva) és egy kis tányérral lefedve egyenletesen meleg helyre teszem.
-
1-2 napon belül felforr, ha a forrás abbamarad a kenyeret eltávolítom.
-
4-5 nap múlva az uborka megérik, a levét átszűrve hűvös helyre teszem. Hűtőben 2-3 hétig is eláll.
Tuti Tipp: Úgy is el lehet készíteni, hogy kenyér helyett annyi evőkanál lisztet teszünk az üveg aljára, ahány literes az üveg – forrás után pedig lekötjük celofánnal és be lehet tenni a kamrába a befőttek közé!
Ha az uborka friss volt és hibátlan, nagyon finom, ropogós
kovászos uborkát fogyaszthatunk télvíz idején is.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Máglyarakás
Kedvelt gyümölcsös édesség a máglyarakás. Könnyen elkészíthető, ízlés szerint gazdagított és látványos kivitelben is. A recepthez felhasználhatunk akár a kertünkben termett, kissé talán savanykás almát és szikkadt zsemlét is..
Hozzávalók:
-
10 db zsemle
-
1 kg alma
-
-
-
késhegynyi só
-
8-10 ek cukor
-
1 kk őrölt fahéj
-
vaj
Elkészítés:
-
Egy nagy tepsit vajjal kikenünk.
-
A zsemléket 1 cm-es szeletekre vágjuk. A tejet elkeverjük a tojássárgájával, sóval és 2 ek cukorral. Az almát megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk.
-
A zsemleszeleteket megforgatjuk a tejben, és a tepsi aljára szorosan egy rétegben egymás mellé rakjuk. Erre a rétegre kerül egy réteg szeletelt alma, megszórjuk kevés őrölt fahéjjal (esetleg cukorral), majd folytatjuk a rétegezést, amíg a zsemle elfogy.
-
200 fokos sütőben 40 percig sütjük.
-
A tojások fehérjét habbá verjük 6 ek cukorral, a zsemlére simítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és 150 fokon további 15 percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk.
Tippek:
-
A tojásfehérje hab elhagyható, ebben az esetben adjuk az egész tojásokat a tejhez, és a felső réteg zsemlét is borítsuk be almával, vagy szórjuk meg kristálycukorral, hogy ne égjen meg és száradjon ki túlzottan a sütés során.
-
-
Gazdagíthatjuk apróra vágott, rumba áztatott mazsolával, dióval, lekvárral is az almaréteget.
-
A tojásfehérjébe cukor helyett tehetünk baracklekvárt is, ettől a színe érdekesebb lesz.
-
-
-
A fenti adag
máglyarakás nagy tepsit igényel, legalább 6-8 adag lesz belőle. Készíthetünk fél adagot is.
-----------------------------------------------------------------------------------
GALUSKA
(készítés)
· Galuskatésztát lehetõleg grízes (rétes) lisztbõl készítsük, mert abból a kifõtt galuska könnyû és ízletes lesz. A liszthez és tojáshoz csak annyi vizet adjunk, hogy könnyen elkeverhetõ, ill. verhetõ tésztát kapjunk. A tésztát ne dolgozzuk ki túlságosan, inkább pihentessük.
· A tészta szaggatásához csak akkor fogjunk hozzá, ha a sósvíz már forrni kezd. A galuskát legjobb vizes deszkáról késheggyel szaggatni. Gyorsabb viszont, ha galuskaszaggatón nyomkodjuk át. Közben meg-megkavarjuk, hogy ne ragadjon össze. A víz ne fusson ki! Csak annyi galuskát szaggassunk a vízbe, amennyi könnyen elfér.
· A galuska fõzése közben a víz állandóan erõteljesen forrjon. Addig fõzzük, amíg a víz felszínére emelkedik. Szûrõkanállal azonnal szedjük ki, jól csöpögtessük le, és felforrósított zsírban vagy olajban forgassuk meg. A kifõtt galuskát leöblíteni nem szabad!
· A zsiradékban jól megforgatott galuskát külön tálalva tegyük az asztalra. Ha nem azonnal fogyasztjuk, lefedve állítsuk forrásban levõ víz fölé.
------------------------------------------------------------------------------------

Nem könnyű feladat tepertős pogácsát készíteni. Hiszen akkor igazán finom, ha leveles, a hajtogatás viszont időigényes feladat. A következő egyszerű tepertős pogácsa recepttel azonban hajtogatás nélkül is elérjük, hogy leveles legyen a pogácsa, ráadásul nagyon ízletes is lesz a tésztában lévő túrónak köszönhetően..
Hozzávalók:
-
25 dkg túró
-
1 dl tej
-
1 tk cukor
-
4 dkg élesztő
-
1 dl tejföl
-
2 tojássárgája
-
1 tojás
-
1 ek só
-
60 dkg liszt
-
25 dkg vaj
-
20 dkg tepertő
-
1 tk őrölt bors
-
esetleg só
Elkészítés:
- A tejet felmelegítjük. A felét elkeverjük az élesztővel és a cukorral, a másik felében pedig hagyjuk a vajat felolvadni. A tejfölt és a 2 tojássárgáját mini kézi habverővel elkeverjük.
- A lisztet elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk a tojásos tejfölt, a túrót, a vajas tejet és az élesztős tejet. Konyhai robotgéppel, vagy kézzel sima tésztává gyúrjuk. A tésztát letakarva 30 percet pihentetjük.
- A tepertőt vágjuk éles nagy késsel apróra. A megkelt tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagságú téglalappá. A tésztán egyenletesen osszuk el az apróra vágott tepertőt, borsozzuk (esetleg sózzuk) meg. A tésztát piskótatekercs módon feltekerjük, konyharuhával letakarva ismét pihentetjük 30 percet.
- A tésztát sodrófával 3 cm vastagra nyújtjuk. Az így keletkező keskeny téglalap tetejét kenjük meg a felvert tojással, éles késsel kockázzuk be (a kockázás elhagyható). Pogácsa szaggatóval (kb. 4 cm) szaggassunk belőle pogácsákat.
A pogácsákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.
Tippek:
- A fenti adag tepertős pogácsa nagyon kiadós, a javasolt méretekkel kb. 80 darab (!) pogácsa készülhet belőle, szóval normál esetben fél adag tészta is elegendő.
- Úgy szaggassuk a pogácsát, hogy kevés legyen a maradék tészta.
- 20 dkg tepertő helyettesíthető 15+5 dkg sajttal (15 dkg a tészta megszórására, 5 dkg a kiszaggatott pogácsák tetejére). De nagyon ízletes és egészséges verzió a tönkölybúzás cukkíni pogácsa is.
- A tésztához használjunk krémesebb állagú (félzsíros vagy sovány) dobozos túrót, amit nem kell passzírozni.
- Ha nincs házi tepertőnk, ami valószínű, vásároljunk ellenőrzött minőségű, ízletes, nem agyonsózott tepertőt hentesnél vagy piacon.
- Frissen a legfinomabb, ugyanakkor lefagyasztható. Felengedés után és fogyasztás előtt melegítsük meg rövid ideig sütőben vagy mikróban.
- Finom házias étel italozgatáshoz, amely különböző ízesítéssel is elkészíthető akár gyerekzsúrra, partira is..
A panírozott húst érdemes a hűtőben pihentetni kb 1 órát – sokak szerint úgy lesz a rántott husi a legfinomabb!
-
A csirkehúst dörzsöljük be fokhagymakrémmel vagy préselt fokhagymával.
-
Pikánssá tehetjük úgy, hogy a tojásba paprikakrémet keverünk vagy a liszthez erős paprikát adunk.
-
Különösen finom rántott húst kapunk, ha a húst megkenjük dijoni mustárral, majd megforgatjuk aprított zöldfűszerekben, utána tojásban, zsemlemorzsában.
-
A szemlemorzsába is lehet zöldfűszereket, szárított fűszereket keverni – pl petrezselyem zöldet, snidlinget, koriandert.
-
Nagyon finom a sajtos változat is – keverjünk fokhagymakrémet és aprított petrezselyem zöldet a tojáshoz, és reszelt parmesan sajtot a zsemlemorzsához. Panírozzuk be a húst majd süssük ki a sütőben (az eredmény hasonlít a rántott Kijevi csirkéhez, de kevésbé zsíros
--------------------------------------------------------------------
Ételízesítő
3 kg murok, (sárgarépa)
1 kg petrezselyem, (fehérrépa)
50 dkg zeller
1 kg karalábé
1 kg szegedi paprika
50 dkg hagyma
25 dkg zöldpetrezselyem-zellerlevél
Minden 1 kg zöldséghez 20 dkg darabos só.
A zöldségeket megpucoljuk és húsdarálón ledaráljuk. Egy nagyobb tálban összekeverjük, rátesszük a sót jól összekeverjük és másnapig állni hagyjuk.
Másnap újra összekeverjük és befőttes üvegekbe rakjuk. Lezárjuk az üvegeket és kamrába vagy végleges helyére tesszük.

Lucskos káposzta
Hozzávalók:
60 dkg sertés hús ,
1 közepes fej édes káposzta ,
Zsír vagy olaj ,
1 fej hagyma ,
2-4 paradicsom ,
2 kanál liszt ,
só ,bors , pirospaprika ,
kapor ,csombor
tejföl.
A hagymát apró kockákra vágva zsiradékon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával hozzátesszük a kockákra megvágott húst, a kis kockákra vágott káposztát, a lehámozott apróra vágott paradicsomot, felöntjük annyi vízzel hogy a káposztát ellepje. Hozzátesszük a megvágott csombort, kaprot, sót, borsot. Lefödve, lassú tűzön puhára pároljuk. Amikor az étel kész, utána sózzuk, ha igényli, kis citromsóval (=citromsav!) savanyítjuk és liszthabarással besűrítjük.
Weblap látogatottság számláló:
Mai: 60
Tegnapi: 62
Heti: 151
Havi: 340
Össz.: 209 620
Látogatottság növelés