EGO

személyes weblapom

Az igazi zserbó

Tészta:
6 dkg cukor
20 dkg vaj
40 dkg finomliszt
1 tojás
3 tojássárgája
2 dkg élesztő

Töltelék:
házi baracklekvár
18 dkg porcukor
25 dkg dió
15 dkg mazsola

Máz:
15 dkg cukor
6 dkg étcsokoládé
diónyi vaj

Elkészítés:

A tésztát összegyúrom, négy részre osztom. Kinyújtom az első tésztámat, és egy közepes tepsibe fektetem. Megkenem baracklekvárral, majd meghintem a cukros darált dióval és a mazsolával. Kinyújtom a következő tésztagombócomat, ezt ráfektetem a diórétegre, lekvárral kenem, dióval és mazsolával szórom. Újabb tésztáért nyúlok, nyújtom, kenem, szórom. Majd kinyújtom az utolsó tésztát, elhelyezem, villával megszurkálom, és a tepsit a 190 fokra előmelegített sütőbe teszem. Nagyjából 50 perc alatt készre sütöm.

A mázhoz a cukrot összefőzöm a csokoládéval, és annyi vízzel, amennyit felvesz, és sűrűre főzöm. A tűzről levéve beleteszem a vajat, folyamatos kevergetés mellett, majd a már kihűlt tésztámra öntöm, és egyenletesen elosztom. Amint megdermedt a csokoládé, már szeletelem is.


---------------------------------------------------------------------------------------------

Az igazi bejgli - kipróbált házi recept!

A bejglitől illik félni. Misztikus ködbe révedő, ősi sütemény, amit csak a család nagy öregjei képesek esztétikus és ehető formában megalkotni.

Szerző: Mirelle

Nők Lapja Cafe

Pedig annyira nem is bonyolult. Egy jól bevált házi recept, ami tartalmazza a teljes munkafolyamatot (és nem csak hevenyészve adja meg a hozzávalókat ) tökéletes támpont a karácsonyi desszert elkészítéséhez. Mert szép és jó a sokszínű, modern és sztárszakácsok által kreált édességek özöne, de a karácsonyhoz azért a beigli dukál. És ne már az anyós csinálja!

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
6 dkg porcukor
3 darab tojássárga
1 egész tojás
2 dkg friss élesztő
csipet só

Az élesztőt egy negyed pohár tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összedolgozom. Minimum fél órát pihentetem a hűtőben , de az se árt neki, ha egy egész éjszakán át pihen.

Diós töltelék:

  • 20 dkg finomra darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 db alma reszelve
  • 1-2 ek méz
  • 1 dl tej

A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel

Mákos töltelék:

20 dkg finomra darált mák
17 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
2 db alma reszelve
2 ek baracklekvár
2 ek méz
1 dl tej

A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel. 



Miután megtöltöttem a rudakat, tepsire helyezem őket, 4-5 helyen villával megszurkálom a tetejét és felvert tojással megkenem. Másfél órát hagyom pihenni, majd közvetlenül a sütés előtt újra megkenem.

Alsó-felső lángon, 200 fokon sütöm kb. 45 percig. Amikor a rudak színesedni kezdenek: a tetejét lefedem alufóliával és csak az utolsó negyed órára veszem le.

A tésztából 2 vagy 4 rúd beigli készíthető. Ez attól függ, hogy milyen tepsiben sütjük. Érdemes úgy kiválasztani a tepsit, hogy a rudak a sütés közben ne tudjanak nagyon elfeküdni benne. A tésztát a betöltés után tepsire helyezem, majd a rudak közé sütőpapírcsíkokat illesztek, hogy könnyen szétszedhető legyen, ha megsült.


Almás pite

25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl

Töltelék:
2 kg alma
(opcionálisan fél kg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy)
fahéj
2 csomag vaníliás cukor

A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Szerintem sokkal finomabb, ha alul van a több tészta, rajta a dús töltelék, majd a tetején leheletvékony tésztaréteg következik. Amíg pihen, az almák magházát kiemelem, meghámozom, sajtreszelőn lereszelem. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is „tapicskolom”. Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján (ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 44
Tegnapi: 27
Heti: 243
Havi: 289
Össz.: 205 214

Látogatottság növelés
Oldal: Kedvenc sütim
EGO - © 2008 - 2024 - szemelyesweblapom.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »